Blog

Despre wellness

wellness-2.jpg

Wellness este un stil de viaţă, este aspiraţia omului modern care, apăsat de condiţiile unui stil de viaţă agitat, caută echilibrul perfect dintre minte, corp şi spirit. Wellness-ul este un proces dinamic permanent şi conştient, ce implică decizii şi acţiuni care contribuie la starea de bine personală şi la dezvoltarea la nivel fizic, intelectual, emoţional, social, spiritual şi ocupaţional.

Starea de bine a fiecărei persoane este determinată şi de o bună cunoaştere a propriului corp, pentru a putea stabili măsurile şi acțiunile necesare în dobândirea şi păstrarea sănătății fizice şi mentale.
 
Fiecare fiinţă este unică şi se desăvârşeşte prin suma alegerilor făcute, inclusiv cele alimentare; aşadar, suntem ceea ce mâncăm. Conştientizarea acestui adevăr a condus la dezvoltarea preocupărilor privind nutriţia, cunoscut fiind faptul că hrana şi stilul de viaţă activ sunt factorii esenţiali ai prevenirii bolii, menţinerii sănătăţii, creşterii calităţii vieţii şi încetinirii îmbătrânirii.

Un plan nutriţional eficient trebuie să includă toţi macro şi micro-nutrienţii necesari unei bune funcţionări a organismului (glucide, lipide, proteine, vitamine şi minerale), dar are în vedere şi obiceiurile alimentare existente, eventualele afecţiuni medicale, datele antropometrice ale subiectului, nivelul de ţesut adipos existent, precum şi metabolismul bazal al acestuia.

Un alt element cheie în adoptarea unui stil de viaţă sănătos este practicarea sportului. Sportul este o activitate care pune în valoare modalitățile de practicare a exercițiilor fizice, având drept țintă mărirea potențialului biologic al omului, în concordanță cu cerințele sociale actuale. Sportul are o influenţă extraordinară asupra sferei intelectuale a personalităţii umane, dar şi asupra celorlalte sfere, mai ales cea morală şi estetică.

În zilele noastre, vedem săli de sport la tot pasul, avem parcuri unde să alergăm, în fiecare zi se inventează un nou dispozitiv sau aparat care ne poate ajuta să ne menținem starea de sănătate. Cu toate acestea, obezitatea este în floare, bolile cardiovasculare afectează foarte mulți oameni şi starea noastră emoțională nu este prea bună.

Ce este de făcut? Unde greșim? Știm foarte bine că sportul ne face bine şi totuşi, se pare că undeva nu facem ce trebuie. Sportul ne face bine, într-adevăr, dacă facem exercițiile fizice care ne pot ajuta pe noi, nu pe alții. Un program personalizat de antrenament este un pas esențial pentru un trup mai armonios şi o stare de bine. Un alt pas este o alimentație rațională şi adaptată stilului nostru de viață.


Mulți dintre noi practicăm sport, dar nu o facem cu plăcere, ci din alte motive, cum ar fi obligativitatea meseriei, care impune păstrarea unei forme şi condiții fizice supuse unor şabloane sau apartenența la un anturaj social care impune această activitate.
 
Sportul din plăcere este aur curat, este viață; cei care îl practică au înțeles importanța fitness-ului pentru sănătatea organismului şi sunt adepții noii filosofii sociale a stării de bine (wellness). Atunci când alergi pe bandă sau în parc şi te gândești la grijile zilnice, abia așteptând să se termine cele 10 minute sau cât ți-ai propus să alergi, reușești să îți faci mai mult rău decât bine. Dacă faci totul cu plăcere, viața ți se schimbă.

De asemenea, apelarea la un specialist poate fi cea care îți va transforma, în sfârșit, viața. Instructorul de fitness, ca şi nutriționistul, poate să îți ofere motivația care îți lipsește, poate să te determine să îți dorești să faci sport cu adevărat. Istoria demonstrează că fitness-ul şi conceptul de wellness își vor continua evoluția. Ține doar de noi să le îmbrățișăm beneficiile.