Workshops

tabata.jpg

 

Tabata

TABATA, antrenamentul-fulger care arde 1000 de calorii în 20 de minute, se bazează pe eforturi de scurtă durată şi intensitate ridicată, în urmă cărora corpul nostru se adaptează şi devine mai puternic, mai suplu şi mai rezistent.

Antrenamentul Tabata implică reprize de efort intense, urmate de pauze extrem de scurte, toată sesiunea încadrându-se în maxim 20 de minute.

Se începe prin alegerea a patru exerciţii de tip aerobic (sau exerciţii compuse cu ajutorul ganterelor, dacă eşti în sala de fitness) şi se execută câte 8 serii din fiecare mişcare (20 de secunde de lucru urmate de o pauză de 10 secunde). Între exerciţii, se recomandă o pauză de 60 de secunde de rehidratare.

Putem începe cu genuflexiunile clasice, flotările, abdomenele şi mersul fandat, prin prisma faptului că lucrează toate grupele musculare principale şi creşte nivelul de testosteron în sânge.

În timpul antrenamentului Tabata, dar mai ales după antrenament, apare efectul POC (post oxigen consumption), adică nevoile crescute de oxigen ale corpului tău în timpul antrenamentului necesită un consum caloric considerabil pentru a fi satisfăcute. Practic vei continua să consumi mai multe calorii în timpul zilei, prin simplul fapt că faci activităţile tale obişnuite. Efectul POC durează până la 12 ore după sesiunea de antrenament, deci pentru fiecare 20 de minute de efort, ai un beneficiu de 12 de ore. Eficienţă maximă!

Beneficii:

  • Arde grăsimile rapid – exercitiile cardio ard caloriile şi topesc grăsimile. Mai mult decât atât, acestea schimbă modul în care organismul nostru procesează glucoza, care este principala cauză a apariţiei grăsimii de pe abdomen.
  • Întăreşte musculatura– fiind exerciţii foarte intense, muşchii sunt lucraţi intens.
  • Creează endorfine endorfine, acei hormoni care ne îmbunătăţesc considerabil starea de bine.