Principiile unei alimentaţii sănătoase
Alimentaţia sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat de alimente preparate culinar, pe care le dorim apetisante, gustoase şi sigure, repartizate în 3 mese principale şi, eventual, 2-3 gustări. Organismul omenesc este deosebit de complex, iar o dietă potrivită trebuie să fie specifică fiecărui individ. În plus, în stabilirea unei diete trebuie să se ţină cont de starea de sănătate a fiecăruia.
Scopul alimentaţiei sănătoase este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv, şi anume asigurarea energiei de care avem nevoie, prin aportul corespunzător de calorii, şi, pe de altă parte, prezenţa în alimentaţia noastră a tuturor principiilor nutritive, după cum urmează:
O alimentaţie sănătoasă are următoarele caracteristici: acoperă necesarul de calorii; previne afecţiunile şi stimulează sistemul imunitar; creşte rezistenţa la stres; stimulează funcţiile cerebrale; asigură longevitatea.
Sintetizate într-un decalog, principiile alimentaţiei sănătoase sunt:
- Alimentaţie echilibrată şi variată.
- Consum de alimente în stare naturală, nepreparate.
- Consum de alimente alcaline.
- Consum de alimente cu fibre vegetale.
- Dietă săracă în grăsimi.
- Consum minim de sare.
- Consum minim de zahăr.
- Consum limitat de alcool.
- Evitarea alimentelor conservate.
- Completarea dietei cu suplimente nutriţionale
Alimentaţia sănătoasă trebuie să înceapă cât mai devreme şi să se menţină pe tot parcursul vieţii, ea fiind garantul unei vieţi sănătoase şi îndelungate!