Blog

Principiile unei alimentaţii sănătoase

nutritie.jpg

Alimentaţia sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat de alimente preparate culinar, pe care le dorim apetisante, gustoase şi sigure, repartizate în 3 mese principale şi, eventual, 2-3 gustări. Organismul omenesc este deosebit de complex, iar o dietă potrivită trebuie să fie specifică fiecărui individ. În plus, în stabilirea unei diete trebuie să se ţină cont de starea de sănătate a fiecăruia. 

Scopul alimentaţiei sănătoase este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv, şi anume asigurarea energiei de care avem nevoie, prin aportul corespunzător de calorii, şi, pe de altă parte, prezenţa în alimentaţia noastră a tuturor principiilor nutritive, după cum urmează:

 - Glucide (hidraţi de carbon) 50-55%
 - Proteine 15-20%
 - Lipide (grăsimi) 30-35%.


Prezenţa elementelor nutritive în cantităţile recomandate atrage dupa sine un aport optim de vitamine şi săruri minerale, din care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul şi fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5g/zi, iar cel de lichide necalorice 2-3litri/zi.

O alimentaţie sănătoasă are următoarele caracteristici: acoperă necesarul de calorii; previne afecţiunile şi stimulează sistemul imunitar; creşte rezistenţa la stres; stimulează funcţiile cerebrale; asigură longevitatea.

Sintetizate într-un decalog, principiile alimentaţiei sănătoase sunt: 

  1. Alimentaţie echilibrată şi variată.
  2. Consum de alimente în stare naturală, nepreparate.
  3. Consum de alimente alcaline.
  4. Consum de alimente cu fibre vegetale.
  5. Dietă săracă în grăsimi.
  6. Consum minim de sare.
  7. Consum minim de zahăr.
  8. Consum limitat de alcool.
  9. Evitarea alimentelor conservate.
  10. Completarea dietei cu suplimente nutriţionale


Beneficiile alimentaţiei sănătoase sunt, pe de o parte, promovarea şi menţinerea sănătăţii, pe de altă parte, o calitate a vieţii mai bună, prin capacitate de muncă fizică şi intelectuală crescută, stare de bine şi, nu în ultimul rând, printr-o imunitate crescută.

Alimentaţia sănătoasă trebuie să înceapă cât mai devreme şi să se menţină pe tot parcursul vieţii, ea fiind garantul unei vieţi sănătoase şi îndelungate!